Λουτρά Ωραίας Ελένης
Η Κορινθία φιλοξενεί το χωριό των Λουτρών Ελένης. Περίπου 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κορίνθου, βρίσκεται στην ακτή του Σαρωνικού Κόλπου. Αποτελεί μέρος της δημοτικής ενότητας Σαρωνικού και της κοινότητας Γαλατάκι. Είναι τοποθετημένο μεταξύ της Κορίνθου και της Επιδαύρου στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο 70.
Το χωριό είναι παραθαλάσσιο και διαθέτει δύο παραλίες. Ωστόσο, η περιοχή υψομετρικά αυξάνεται μερικά μέτρα πέρα από τη θάλασσα λόγω της ύπαρξης ενός βουνού. Τα αγροκτήματα με ελαιόδεντρα σταδιακά δίνουν τη θέση τους σε εξοχικά σπίτια, καταστήματα και ταβέρνες. Σήμερα, η παραθαλάσσια περιοχή διαθέτει ξενοδοχεία, ταβέρνες και καφετέριες.
Ιαματική πηγή στα Λουτρά Ωραίας Ελένης
Η μικρή παραλία με βότσαλα έχει άνετες μικρές γωνιές που είναι ιδανικές για λίγη απομόνωση. Υπάρχει ακόμα αρκετό από το αρχαίο λουτρό που απομένει για να κάνετε ένα βήμα πίσω στον χρόνο, κάνοντας την πηγή έμπνευση.
Είναι ένας μικρός χώρος που περιβάλλεται από βράχους και μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να μπει κανείς μέσα. Το κολύμπι στο ζεστό αλμυρό νερό είναι αρκετά χαλαρωτικό, αλλά γίνεται πολύ πιο αναζωογονητικό όταν το κρύο νερό της πηγής συνδυάζεται ξαφνικά με το αλμυρό νερό. Το νερό είναι κρυστάλλινο.
Ισθός της Κορίνθου
Το πιο γνωστό αξιοθέατο της πόλης είναι η η Διώρυγα της Κορίνθου, η οποία βρίσκεται τέσσερα χιλιόμετρα ανατολικά από τη σημερινή Κόρινθο. Χρειάστηκε περισσότερο από 80 μέτρα ανασκαφή, μεταξύ του 1882 και του 1893, για να κατασκευαστεί η 6,3 χιλιομέτρων μήκος και 23 μέτρων πλάτος διώρυγα, η οποία μπορεί να χωρέσει πλοία βάρους έως και 10.000 τόνους.
Η γέφυρα που διασχίζει τον διωρυγα και έχει πρόσβαση στον δρόμο προσφέρει την καλύτερη θέα. Από την άλλη, η πτυσσόμενη γέφυρα στο βορειοδυτικό άκρο είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες. Μπορεί να βυθιστεί κάτω από την επιφάνεια, σε σημείο που τα ιστιοφόρα και μικρότερα πλοία μπορούν να περάσουν. Για μεγαλύτερα πλοία, ωστόσο, το πέρασμα είναι πολύ στενό.
Αρχαία Κόρινθος
Η αρχαία Κόρινθος έχει σημασία ως σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, με πολλές εντυπωσιακές ανακαλύψεις. Πρώην κυρίαρχη πόλη στην Κλασική εποχή, έπεσε υπό τον ρωμαϊκό έλεγχο το 146 π.Χ.
Ήταν εντός αυτών των αρχαίων τειχών που ο Αγιος Παύλος δια της διδασκαλίας του μετέδιδε τα διδάγματά του στον λαό της Κορίνθου το 51-52 μ.Χ., μια εμπειρία που θα επηρέαζε τη συγγραφή των επιστολών προς Κορίνθιους ‘Α και ‘Β, ευρέως αναφερόμενες στην Καινή Διαθήκη. Σήμερα, ανάμεσα στις συνεχείς αρχαιολογικές προσπάθειες, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τα απομεινάρια διαφόρων κατασκευών όπως ναοί, ένα φόρουμ, λουτρά και βασιλική.
Ακροκόρινθος
Η Ακροκόρινθος, που βρίσκεται 3,5 χιλιόμετρα νότια της Αρχαίας Κορίνθου, αποτελεί μια επιβλητική οχυρωμένη κορυφή που φτάνει στα 575 μέτρα. Η πρόσβαση στην κορυφή της διευκολύνεται από ένα δρόμο που ανηφορίζει μέχρι ένα σημείο κοντά στη χαμηλότερη πύλη στη δυτική πλευρά. Μέσα στους αιώνες, η Ακροκόρινθος έχει οχυρωθεί και οι αμυντική της ικανότητα έχει ενισχυθεί κατά τη διάρκεια διαφόρων ιστορικών περιόδων, συμπεριλαμβανομένων των βυζαντινών, φραγκικών, τουρκικών και βενετικών εποχών, με αποτέλεσμα οι τοίχοι της να επεκταθούν σχεδόν δύο χιλιόμετρα σε περιφέρεια.
Μέσα στο φρούριο, ένα μονοπάτι οδηγεί τους επισκέπτες στο υψηλότερο σημείο όπου κάποτε βρισκόταν ο παλιός Ναός της Αφροδίτης, που αργότερα μετατράπηκε σε τέμενος από τους Οθωμανούς στον 16ο αιώνα. Από αυτό το σημείο, μπορεί κανείς να απολαύσει την εξαιρετική θέα του Ισθμού και των γύρω περιοχών.
Λουτράκι
‘Επάνω’ από τον Κορινθιακό κόλπο, περίπου έξι χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κορίνθου, τo Λουτράκι αποτελεί μια αγαπημένη παράκτια πόλη, προσφέροντας ιδανικό περιβάλλον για χαλαρωτικές βόλτες, ιδιαίτερα εάν αναζητάτε θεραπευτική θαλπωρή. Η πόλη διαθέτει φυσικές θερμές πηγές στο Λουτράκι Σπα, προσκαλώντας τους επισκέπτες να απολαύσουν μπάνια και να απολαύσουν τις διάσημες ιατρικές ιδιότητες του νερού, που συνιστώνται για προβλήματα όπως διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος, λίθοι στους νεφρούς, λίθοι στη χολή και ποδάγρα.
Κάποτε ένα πολυσύχναστο μέγαλο χωριό, το Λουτράκι υπέστει την καταστροφή από έναν σεισμό το 1928, οδηγώντας στην αναδόμηση και στην σύγχρονη πόλη, που κυριαρχείται από τα ξενοδοχεία που κατασκευάστηκαν κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.
Ναός του Απολλώνα
Το κύριο αξιοθέατο στην Αρχαία Κόρινθο, ο μεγαλοπρεπής Δωρικός Ναός του Απόλλωνα, βρίσκεται σε ένα ήπιο ύψωμα, τραβώντας την προσοχή σε ολόκληρο τον αρχαιολογικό χώρο. Κατασκευάστηκε γύρω στο 540 π.Χ., ο ναός βρίσκεται στο σήμειο μιας προγενέστερης κατασκευής του 7ου αιώνα π.Χ.
Σήμερα, μόνο επτά τεράστιοι στύλοι από ασβεστόλιθο εξακολουθούν να υπάρχουν, ενώ αρχικά υπήρχαν έξι κατά μήκος και στις δύο πρόσοψεις, καθώς και δεκαπέντε πλευρικά, σε κάθε πλευρά. Τον 1ο αιώνα μ.Χ., οι Ρωμαίοι μετέθεσαν την κύρια είσοδο του ναού προς τα δυτικά (προηγουμένως ήταν προς τα ανατολικά), και κατασκεύασαν ‘στοές’ (καλυμμένα μονοπάτια με στύλους) στις δύο πλευρές του ναού.